Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης – Γλωσσσικές Σημειώσεις στον “Αθανάσιο Διάκο” και το “Φωτεινό”

Πολύτιμη πηγή για το lexikolefkadas.gr αλλά και για όλους τους Λευκαδίτες που αγαπούν και μελετούν τη ντοπιολαλιά τους, αποτελούν οι Γλωσσικές Σημειώσεις του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, στα έργα του “Αθανάσης Διάκος” και “Φωτεινός”.

Ο Λευκάδιος ποιητής, βαθύς γνώστης του τοπικού γλωσσικού μας ιδιώματος, το εντάσσει στα ηρωικά του ποιήματα, ξεδιπλώνοντας τις ιδιαίτερες εκφάνσεις του.  Παράλληλα μέσα από τις σημειώσεις του μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για κάθε λήμμα που χρησιμοποιεί, έχει εντάξει μέσα σε αυτές μικρά θεματικά γλωσσάρια, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.

Οι Γλωσσικές Σημειώσεις του ποιητή μεταφέρθηκαν στο Ψηφιακό  Λεξικό μας από την έκδοση: “Ιωάννου Βαλαωρίτου, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Βίος και Έργα, Γλωσσικαί Σημειώσεις, Εν Αθήναις, Τύποις Π. Δ. Σακελλαρίου, 1907”.

Το έργο του “Αθανάσης Διάκος” γράφτηκε στη Μαδουρή το 1865-1866 και εκδόθηκε ένα χρόνο μετά. Περιγράφει τις ηρωικές στιγμές του Αθανάσιου Διάκου και εντάσσεται στα επικά ποιήματα του Βαλαωρίτη.

Το έργο του “Φωτεινός”, ένας ύμνος για το ελεύθερο πνεύμα του Λευκαδίτη, είναι ημιτελές και το έγραψε το τελευταίο έτος της ζωής του. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην ΕΣΤΙΑ που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1879, δυο περίπου μήνες μετά το θάνατό του. Είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα των χωρικών της Λευκάδας ενάντια στον αυθέντη του νησιού Γρατιάνο Τζώρτζη το 1357.

  • Τις γλωσσικές σημειώσεις στον “Αθανάσιο Διάκο” μπορείτε να δείτε [εδώ]
  • Τις γλωσσικές σημειώσεις στο “Φωτεινό” μπορείτε να δείτε [εδώ]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.