Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

To lexikolefkadas.gr στην ημερίδα «Επτανησιακές γλωσσικές “ετερότητες” στη Λευκάδα και τα Κύθηρα»


Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Επτανησιακές γλωσσικές “ετερότητες” στη Λευκάδα και τα Κύθηρα», στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία παρουσιάστηκε το ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος lexikolefkadas.gr, από την υπεύθυνη ύλης της πλατφόρμας κα Χρυσούλα Σκλαβενίτη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής Λευκάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος επτανησίων, κυρίως από τη Λευκάδα και τα Κύθηρα, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες που αφορούσαν στις γλωσσικές “ετερότητες” των δύο νησιών.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.Ε. κα Μαρία Γραμματικού, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κος Δημήτριος Πολλάτος, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας κα Δέσποινα Διακοβασίλη και η Έφορος της Ιονίου Βιβλιοθήκης κα Εύη Ρούτουλα.
Επίσης διαβάστηκαν και οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Λευκάδας κου Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγκλουβής κου Σπυρογιάννη Κοντοπρία που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η κα Ελένη Κονοφάου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης Επτανήσων Ελλάδας.

Ο κ. Παναγιώτης Κριμπάς

Ο κ. Παναγιώτης Κριμπάς

Το πρώτο μέρος της ημερίδας αφορούσε στο γλωσσικό ιδίωμα της Λευκάδας και ξεκίνησε με την ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Παναγιώτη Κριμπά, με θέμα: «Η Λευκαδίτικη: μια «παρεξηγημένη» επτανησιακή γεωγραφική ποικιλία».

Ο κος Κριμπάς, παρουσίασε τη μελέτη του με τις ιδιαιτερότητες του Λευκαδίτικου γλωσσικού ιδιώματος με πλήθος παραδειγμάτων καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα:

“Αν και πολλές μελέτες εξαιρούν τη Λευκαδίτικη από τις επτανησιακές γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες, τα λίγα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λευκαδίτικης σε σύγκριση με τη ΝΕΚ και σε μικροσύγκριση με (τις) άλλες επτανησιακές ΓΓΠ δεν δικαιολογούν την εξαίρεσή της από τις τελευταίες καθότι, στην πρώτη περίπτωση, αποτελούν μέρος όσων διαφοροποιούν συνολικά την Επτανησιακή από τη ΝΕΚ και, στη δεύτερη περίπτωση, δεν είναι άγνωστα σε άλλες επτανησιακές ΓΓΠ. Άλλωστε, φαίνεται ότι ο ημιβόρειος φωνηεντισμός της Λευκαδίτικης δεν αντικατοπτρίζει ούτε καν παλαιότερο στάδιο διαλεκτικής διαφοροποίησης στα Επτάνησα, όπως έχει υποτεθεί σε παλαιότερες εργασίες, αλλά οφείλεται σε στεριανές επιδράσεις.

Ο επίκτητος και όψιμος χαρακτήρας του ημιβόρειου φωνηεντισμού στα Επτάνησα υποδηλώνεται, αφενός, από το ότι η ουράνωση των /l/ και /n/ πριν από /i/, χαρακτηριστικό πανιόνιο, προηγήθηκε της αποβολής/συγκοπής του /i/, αφού εξακολουθεί και μετά από αυτή και, αφετέρου, από την ατελή διάδοση της συγκοπής στις άλλες επτανησιακές ΓΓΠ· επομένως, μάλλον πρόκειται για επιστρωματικό χαρακτηριστικό σε μια «επτανησιακή κοινή» με κοινά φωνολογικά, μορφολογικά και λεξιλογικά χαρακτηριστικά, που προέκυψαν, αφενός, από μια πιθανώς εξ αρχής κοινή διαλεκτική βάση και, αφετέρου, ενισχύθηκαν από τις ευνοϊκές συνθήκες επικοινωνίας κατά την ενετική διοίκηση.

Για αυτούς και για παρόμοιους λόγους, διχοτομήσεις βάσει μοναδικού ισογλώσσου («είντα»/«τι», «νότιος»/«βόρειος» φωνηεντισμός) πρέπει να αντικατασταθούν από θεωρήσεις μοναδικού συνδυασμού χαρακτηριστικών. Σε αυτό το πνεύμα, η Λευκαδίτικη πρέπει να υπάγεται στην Επτανησιακή και να συνεξετάζεται με αυτή, ο δε «βόρειος/ημιβόρειος» φωνηεντισμός της να θεωρείται μέρος της ποικιλότητας της σύνολης Επτανησιακής”

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Η κα Χρυσούλα Σκλαβενίτη, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Ύλης του www.lexikolefkadas.gr, παρουσίασε την μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης λέξεων και εκφράσεων του Λευκαδίτικου Ιδιώματος. Το θέμα της ομιλίας της ήταν:  «Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος: μια προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του γλωσσικού θησαυρού της Λευκάδας».

Η κα Σκλαβενίτη ξεκίνησε την ομιλία της με το σκεπτικό και το ιστορικό της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, εξηγώντας παράλληλα ότι πρόκειται για εθελοντική προσπάθεια με στόχο τη διάσωση και διάδοση στις νεότερες γενιές της ντοπιολαλιάς της Λευκάδας. Παρουσίασε τα έντυπα λεξικά και γλωσσάρια που αποτελούν την ύλη του ψηφιακού λεξικού που αποτελείται έως τώρα από 8671 λήμματα.

Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ο εμπνευστής και δημιουργός του ψηφιακού λεξικού κος Νίκος Καββαδάς και η ίδια, αλλά και για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην προσπάθεια τους αυτή και την πρόθεσή τους να συνεχίσει καθώς αναζητούν διαρκώς νέες πηγές εντύπων λεξικών και γλωσσαρίων.

Ολόκληρη την ομιλία της κας Σκλαβενίτη μπορείτε να δείτε [εδώ].

Τέλος παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο το lexikolefkadas.gr, αναλύοντας λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας του και τις διευκολύνσεις που δίνει στον χρήστη σε σχέση με τα έντυπες πηγές που περιέχει.

Ακολουθούν δυο βίντεο από την εκδήλωση τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις ομιλίες του κου Κριμπά και της κας Σκλαβενίτη.

Το μέρος που αφορά στη Λευκάδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κου Ηλίας Γεωργάκη και την απολαυστική παρουσία του κου Ηλία Λογοθέτη.

Το εξώφυλλο του φυλλαδίου της ημερίδας

Το εξώφυλλο του φυλλαδίου της ημερίδας

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση και κέρασμα από τοπικά προϊόντα της Λευκάδας και των Κυθήρων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κος Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Λευκάδας κος Αθανάσιος Καββαδάς,  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής κος Παναγιώτης Χατζηπέρρος, ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων κος Εμμανουήλ Καλοκαρινός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης, εκπρόσωποι συλλόγων, μέλη και φίλοι της Ε.Ε.Ε. και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκάδας και την ευγενική υποστήριξη του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων και της Εταιρίας ΚυθηραΪκών Μελετών.