Welcome to Λεξικό της Λευκαδίτικης Διαλέκτου   Click to listen highlighted text! Welcome to Λεξικό της Λευκαδίτικης Διαλέκτου

Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στην Λευκαδίτικη διάλεκτο!

Η παρουσίαση του ψηφιακού Λεξικού της Λευκαδίτικης Διαλέκτου


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση στον φιλόξενο κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση στον φιλόξενο κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Το lexikolefkadas.gr είναι μια ιστοσελίδα που περιέχει τον γλωσσικό θησαυρό της Λευκάδας. Αποτελεί μια μεγάλη εθελοντική προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του Λευκαδίτικου ιδιώματος.

Σκοπός της προσπάθειας είναι η ψηφιοποίηση όλων των εντύπων λεξικών και γλωσσάριων που έχουν εκδοθεί για το Λευκαδίτικο ιδίωμα.

Αποτελεί δε μια απόπειρα να φέρει σε επαφή με την ντοπιολαλιά της Λευκάδας όσο το δυνατό περισσότερο κοινό και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους. Με λέξεις και φράσεις που έχουμε κατά καιρούς ακούσει και ακόμα ακούμε από γηραιότερους, και οι οποίες δυστυχώς τείνουν να πάψουν να χρησιμοποιούνται.

Η όλη προσπάθεια βασίζεται στον εθελοντισμό και την αγάπη που οι δημιουργοί της σελίδας έχουν για τον τόπο καταγωγής τους, το νησί της Λευκάδας.

Η αφίσα της εκδήλωσης | Σχεδίαση: Νικόλαος Καββαδίας

Η αφίσα της εκδήλωσης | Σχεδίαση: Νικόλαος Καββαδίας

Μετά από τρία χρόνια συνεχούς εργασίας κρίθηκε λοιπόν αναγκαία η παρουσίαση της προσπάθειας στο κοινό της Λευκάδας. Για αυτό το σκοπό επιλέχθηκε ο φιλόξενος κήπος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, στην πλατεία Μαρκά στο κέντρο της πόλης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 το απόγευμα, παρουσία φίλων, γνωστών και αγνώστων. Από αυτούς, άλλοι γνώριζαν ήδη την ύπαρξη της ιστοσελίδας και ήρθαν να την στηρίξουν με την παρουσία τους, άλλοι γνώριζαν ελάχιστα για αυτή και ήρθαν με σκοπό να την γνωρίσουν καλύτερα, ενώ άλλοι δεν γνώριζαν καν την προσπάθεια και ήρθαν με σκοπό να ενημερωθούν για αυτή.

Η πρόσκληση για την εκδήλωση στάλθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα του νησιού και παρουσιάστηκε και σαν “εκδήλωση” στο facebook.  Επίσης έγινε παρουσίαση της από την κα Χρυσούλα Σκλαβενίτη στο απογευματινό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού Prisma 961 με παρουσιαστή τον Παναγιώτη Κουνιάκη.

 

Αξίζει να αποδοθούν ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κα Μαρία Ρούσσου για την πολύτιμη βοήθεια της στη συλλογή του υλικού και την ηθική στήριξή της καθώς και για την παραχώρηση του όμορφου αυτού χώρου για την παρουσίασή της προσπάθειας, καθώς επίσης ευχαριστίες αξίζει και το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για την αμέριστη βοήθεια.

Το συντονισμό της παρουσίασης είχε ο δημιουργός της σελίδας κος Νίκος Καββαδάς ενώ ακολούθησαν τρεις ομιλίες.

Η φιλόλογος κ. Μαρία Τασσοπούλου

Η φιλόλογος κ. Μαρία Τασσοπούλου

Η κα. Μαρία Τασσοπούλου, φιλόλογος, η οποία με απλό, σύντομο και γλαφυρό τρόπο μας εξήγησε τα βασικά σχετικά με τους όρους, διάλεκτος, ιδιωματισμός κλπ, και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του λευκαδίτικου ιδιώματος, τις επιρροές του και τις διαφορές του από τα υπόλοιπα ιδιώματα των Επτανήσων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της κ. Τασσοπούλου σε μορφή αρχείου pdf κάνοντας [κλικ εδώ].

Η κ. Χρυσούλα Σκλαβενίτη, υπεύθυνη ύλης του lexikolefkadas.gr

Η κ. Χρυσούλα Σκλαβενίτη, υπεύθυνη ύλης του lexikolefkadas.gr

Η κα Χρυσούλα Σκλαβενίτη, νηπιαγωγός στο επάγγελμα και υπεύθυνη για την μεταφορά της ύλης του λεξικού από τα έντυπα στη σελίδα, παρουσίασε τα έντυπα λεξικά και γλωσσάρια που μέχρι τη στιγμή της παρουσίασης αποτελούσαν την  βασική ύλη του lexikolefkadas.gr και κάποια βασικά χαρακτηριστικά για το καθένα με βάση την καθημερινή της τριβή με αυτό το υλικό. Αναφέρθηκε στην διαδικασία του εντοπισμού  των λεξικών και γλωσσάριων και πως τελικά ξεκίνησε η μεταφορά τους στη σελίδα.

Η κ. Σκλαβενίτη έδωσε κάποια πρόχειρα στατιστικά στοιχεία για το υλικό της σελίδας και εξέφρασε την επιθυμία των δημιουργών της να εντάξουν σε αυτή ακόμα περισσότερο υλικό, κάνοντας έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάποιο έντυπο μικρό ή μεγαλύτερο γλωσσάρι ή κάποια προσωπική συλλογή λημμάτων της Λευκαδίτικης ντοπιολαλιάς να το γνωστοποιήσουν για ενταχθεί στη σελίδα.

Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία της κ. Σκλαβενίτη κάνοντας [κλικ εδώ]

Ο κ. Νίκος Καββαδάς εμπνευστής και δημιουργός του lexikolefkadas.gr

Ο κ. Νίκος Καββαδάς εμπνευστής και δημιουργός του lexikolefkadas.gr

Ο κος Νίκος Καββαδάς, διευθυντής ιστοσελίδων όπως το My Lefkada, Go Lefkas και της εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων My Lefkada Creative Studio, εμπνευστής και δημιουργός της σελίδας lexikolefkadas.gr, μίλησε για το πως γεννήθηκε η ιδέα της κατασκευής της συγκεκριμένης σελίδας, τα βασικά τεχνικά της χαρακτηριστικά, τις διευκολύνσεις που η σελίδα παρέχει σε σχέση με την έντυπη μορφή των λεξικών.

Ανέλυσε λεπτομερώς τον τρόπο αναζήτησης των λημμάτων, τη λειτουργία της σελίδας και τα επιπλέον χαρακτηριστικά της που την κάνουν εύχρηστη και ευχάριστη στον αναγνώστη, όπως για παράδειγμα το ηχητικό της κομμάτι που βρίσκεται σε αρχική μορφή, αλλά αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στη διατήρηση της ντοπιολαλιάς μας.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν παρεμβάσεις όπως αυτή της κ. Χαράς Παπαδάτου αλλά και συζήτηση με το κοινό. Ακούστηκαν δε ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με την χρήση της ιστοσελίδας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά εκφράστηκε και η ανάγκη η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με την γλώσσα των προγόνων της.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τρία ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του νησιού (My Lefkada, Lefkada Press, Fortsa Lefkada) και ακολούθησαν σχετικά ρεπορτάζ. Επίσης ρεπορτάζ από την παρουσίαση υπήρξε στη ιστοσελίδα Lefkada Today.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρουσίασης της 28ης Ιουλίου 2017 έτσι όπως το επιμελήθηκε ο κ. Μάρκος Κερασοβίτης

Click to listen highlighted text!