Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

Το lexikolefkadas.gr στο διεπιστημονικό σεμινάριο γνωριμίας με τον τόπο μας “Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης στη Λευκάδα”

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συμμετοχή του κου Παναγιώτη Κριμπά, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνεργάτη του lexikolefkadas.gr και του κου Νίκου Καββαδά, εμπνευστή και δημιουργού του, στο διεπιστημονικό σεμινάριο γνωριμίας με τον τόπο μας “Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης” που διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ Λευκάδος και Ιθάκης.

Ο κος Κριμπάς θα παρουσιάσει τη μελέτη του πάνω στο Λευκαδίτικο Γλωσσικό Ιδίωμα: “Ο επτανησιακός χαρακτήρας της λευκαδίτικης γεωγραφικής γλωσσικής ποικιλίας”, που δημοσιεύτηκε στο συλλογικό τόμο ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την ΚΑΠΑ Εκδοτική (Αθήνα 2019). Με την παρούσα μελέτη ο κος Παναγιώτης Κριμπάς υποστηρίζει ότι ο ημιβόρειος φωνηεντισμός της Λευκαδίτικης, δεν επαρκεί για να την εξαιρέσει από τα επτανησιακά ιδιώματα, με τα οποία η Λευκαδίτικη μοιράζεται άφθονα χαρακτηριστικά,

Ο κ. Καββαδάς θα παρουσιάσει το ιστορικό και την αναγκαιότητα της δημιουργίας της πλατφόρμας, τη λειτουργία, τα χαρακτηριστικά και τις πηγές της.

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6μμ  στην «Καταφυγή» (οδ. Μεγανησίου 5, Λευκάδα – έναντι Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου).

Για τη συμμετοχή σας επικοινωνήστε με το «Κέντρο Νεότητας» της Ι. Μητροπόλεώς μας (τηλ.: 2645022415, εσ.: 23) και το Διευθυντή αυτού, π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη (τηλ.: 6974795265). (Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα)

Σχετικά με τις «Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης στη Λευκάδα»

Διεπιστημονικό σεμινάριο γνωριμίας με τον τόπο μας – περίοδος δεύτερη

Η τοπική μας Εκκλησία, επιθυμώντας να συμβάλει στην ολόπλευρη καλλιέργεια των νέων ανθρώπων και να παράσχει δημιουργικές διεξόδους, αναδεικνύοντας τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα διεπιστημονικό σεμινάριο, με τίτλο: «Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης στη Λευκάδα» και προσκαλεί εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, νέους επιστήμονες και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν σε αυτό.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η γνωριμία με τον τόπο μας εις βάθος, η κατανόηση επιμέρους πτυχών της ιστορικής και κοινωνικής του διαδρομής, η ανάδειξη και εκτίμηση του πλούσιου πολιτισμικού αποθέματος και των φυσικών του χαρίτων, αλλά και η αναζήτηση τρόπων για την περαιτέρω μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας που θα αποκτηθεί στον περίγυρό μας –οι εκπαιδευτικοί, στους μαθητές κ.ο.κ.

Οι εισηγήσεις – παρουσιάσεις των πεπειραμένων και καταξιωμένων ομιλητών, με σημείο αναφοράς πάντοτε τη Λευκάδα μας, καλύπτουν έναν ευρύ κύκλο θεματικών πεδίων: Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Αρχιτεκτονική, Τεχνολογία υλικών, Μηχανική υλικών και κατασκευών, Λογοτεχνία, Φωτογραφία κ.ά. Προβλέπεται μάλιστα να αναπτυχθούν και άλλες ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.

Το σεμινάριο αρχίζει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί, συν Θεώ, την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κατά κανόνα ημέρα Τρίτη στην «Καταφυγή» (οδ. Μεγανησίου 5, Λευκάδα – έναντι Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου), ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για πρακτικούς λόγους, μπορούν να γίνουν δεκτοί μέχρι είκοσι πέντε (25) συμμετέχοντες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο «Κέντρο Νεότητας» της Ι. Μητροπόλεώς μας (τηλ.: 2645022415, εσ.: 23) και το Διευθυντή αυτού, π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη (τηλ.: 6974795265).

Το πρόγραμμα των ομιλιών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.