Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

“Η ενσωμάτωση/προσαρμογή Ενετικών/Ιταλικών δανείων στα Επτανησιακά” – Μεταπτυχιακή διατριβή της Κατερίνας Φραγκοπούλου

Το lexikolefkadas.gr φιλοξενεί τη διδακτορική διατριβή της φιλολόγου-γλωσσολόγου Κατερίνας Φραγκοπούλου με τίτλο: “Η ενσωμάτωση/προσαρμογή Ενετικών/Ιταλικών δανείων στα Επτανησιακά”.

Η διατριβή δημοσιεύτηκε το 2015 από το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα Αγγελική Ράπτη.

Η ενσωμάτωση γλωσσικών στοιχείων είτε αυτά είναι ολόκληρες λέξεις, είτε συντακτικές δομές, είτε μορφήματα, είτε φωνήματα, είτε σημαινόμενα, αποτελεί ένα ενδιαφέρον θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές διαγλωσσικά ήδη απο τις αρχές του 20ου αιώνα.  Η ενσωμάτωση χαρακτηρίζεται από διαφορετικά είδη και με την προϋπόθεση ότι αποτελεί γλωσσικό φαινομενο, μπορεί να συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα γλωσσολογικής ανάλυσης.

Στην παρούσα διατριβή η κα Φραγκοπούλου, ερευνά τη μορφολογική προσαρμογή λεξικών δανείων από τα Βενετσιάνικα και τα Ιταλικά στα Επτανησιακά, μια σύγχρονη νεοελληνική διάλεκτο. Υποστηρίζει ότι η προσαρμογή των λεξικών δανείων στα Επτανησιακά δεν είναι ένα ενιαίο, στατικό φαινόμενο αλλά συνιστά μια δυναμική διαδικασία, που αποτελείται από βαθμούς προσαρμογής/ενσωμάτωσης, όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί ερευνητές γενικότερα για το δνεισμό μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών συστημάτων.

 

Ολόκληρη τη διατριβή της κας Φραγκοπούλου μπορείται να διαβάσετε [εδώ]

 

Η Κατερίνα Φραγκοπούλου είναι φιλόλογος-γλωσσολόγος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη γενική γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2015) κι έχει εργαστεί στο Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο ερευνητικού πρόγραμματος για τη γλωσσική επαφή στις Νεοελληνικές Διαλέκτους, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια γλωσσολογίας Αγγελική Ράλλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.