Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

βουτυρόψωμο (το)

είδος τυρόπιτας που παρασκευάζεται στα χωριά και στην πόλη κατά την περίοδο των Απόκρεω, και ειδικότερα κατά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, της Τυροφάγου.
Πλάθουν στο πλαστήρι πολλά φύλλα, 10-30, από καθάριο αλεύρι, βάνουν μέσα πολλά αυγά (φύλλο και αυγό), προσθέτουν γάλα και λάδι ή βούτυρο και μπόλικο τυρί. Το βουτυρόψωμο λέγεται και κουλούρα και φαΐ: “Μαζεύω αυγά για να φκιάσω φαΐ”.  Κατά το ξεφούρνισμα μοσκοβολούσε το χωριό.

Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος – Πανταζής Κοντομίχης


Β(ου)τ(υ)ρόψωμο /τὸ/ = πλακοῦς (πίττα) παρασκευαζόμενος εἰς τὰ χωρία κατὰ τὰς Ἀπόκρεω εἰς τὸ ταψὶ ἀπὸ φύλλον ἀλευροφυράματος, βούτυρον, γάλα, αὐγὰ κ.λ.π.

Tα Λευκαδίτικα – Χριστόφορος Λάζαρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.