σαμπιέρος
είδος ψαριού
Υπάρχει μια λευκαδίτικη παράδοση: “Υπάρχει ένα ψάρι που το λένε σαμπιέρο. δηλαδή ψάρι του Αγίου Πέτρου. Το ξέρετε; Αυτό το ψάρι το λοιπόν στα παλιά παλιά χρόνια, ήτανε φαρμακερό, αλλά και πολύ νόστιμο. Μια φορά εκεί που ψαρεύανε κάτι ψαράδες, πέρασε ο Άγιος Πέτρος. Επήρε στα χέρια του το ψάρι αυτό, που είναι πλακουτσό και σχεδόν στρογγυλό με γύρω γύρω αγκάθια, και ύστερα το άφησε πάλι κάτω. Οι ψαράδες όμως το είδαν τώρα αλλιώτικο, γιατί εκεί που το είχε πιάσει ο Άγιος, μαθές, με τα δυο του δάχτυλα, είχαν μείνει δυο μαύρες κουκίδες, βούλες, να πούμε. Μια δεξιά και μια αριστερά. Έβρασαν το ψάρι και είδαν πως ήταν γλυκό και νόστιμο. Από τότε, δα, θεωρείται αγιασμένο ψάρι και από τα πιο νόστιμα. Το τρώε όσοι ξέρουν να φάνε, λένε οι ψάράδες της Χώρας.
Από τη σειρά βιβλίων «Λαογραφικά της Λευκάδας» του Πανταζή Κοντομίχη