Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

χαλεύω

ζητώ, ψάχνω να βρω κάτι, ζητώ κάποιον. “Ποιον χαλεύεις να βρεις;”.

Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος – Πανταζής Κοντομίχης


Χαλεύω (χηλή = παλάμη, χηλεύω) = ἐρευνῶ νὰ εὕρω, φροντίζω ν’ ἀνακαλύψω, ψάχνω διὰ κάτι, ζητῶ νὰ μοῦ δώσουν, ἐπιδιώκω.

Τα Λευκαδίτικα — Χριστόφορος Λάζαρης


Χαλεύω: χαλέπτω-ψω = επιζητώ συνήθως πιέζοντας φορτικά. Συνήθεις εκφράσεις είναι «πάμε να χαλέψουμε τ’ κοπέλα» και «μ’ χαλεύ(ου)νε οι γύφτ(ι)σσες ψωμί και λάδ(ι)».

Γλωσσάριο Ιωάννας Κόκλα

(5) Σχόλια

  1. Έχω εντοπίσει, ότι η Λευκαδίτες έχουν πολλές κοινές λέξεις με τους Σαρακατσάνους.Η μητέρα μου γνήσια Σαρακατσάνα όπως επίσης και ο πατέρας μου γνήσιος Σαρακατσάνος, που έζησαν έντονα την νομαδική ζωή χρησιμοποιούσαν πολλές λέξεις, που όταν τίς έψαξα στο διαδίκτυο είδα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι τίς χρησιμοποιούσαν και στην Λευκάδα. Η μητέρα έλεγε τήν λέξη σκρουμπος, δηλαδή εκαψα τό ψωμί έγινε σκρουμπος, μία άλλη σπάνια λέξη που έλεγε ήταν η λέξη λοθρα, πήγα στο οδοντογιατρό να μου βγάλει μια λοθρα, δηλαδή μία ρίζα τού δοντιού. Όπως επίσης όταν ήθελε να πει ότι κάποιος έχει πολλά λεφτά ,έλεγε ότι αυτός έχει πολλά καπιταλια.Ελεγε την λέξη οβωρος, και εννοούσε τήν περίφραξη, την φραγμένη αυλή, είχαμε τά άλογα στον οβωρο.

    • Καταρχάς ευχαριστούμε για το σχόλιο σας!
      Μας χαροποιεί ιδιαίτερα να μαθαίνουμε πως η μακροχρόνια πλέον, εθελοντική προσπάθειά μας, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και βοήθημα για όσους το χρειάζονται.

      Σχετικά με την διαπίστωσή σας, είναι γεγονός πως επειδή η Λευκάδα ήταν το μόνο από τα Επτάνησα που γνώρισε την κυριαρχία των Οθωμανών για 200 περίπου χρόνια, αλλά και λόγω της γειτνίασης του νησιού με την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο, στο γλωσσικό ιδίωμα της Λευκάδας, συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις πολλές δεκάδες λέξεις με βενετσιάνικη προέλευση, και πολλές λέξεις τούρκικες, σλαβικές, αρβανίτικες, βλάχικες, αλλά και σαρακατσάνικες.

      Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο βίντεο της πρώτης παρουσίασης της προσπάθειας μας, όπου η κ. κα. Μαρία Τασσοπούλου περιγράφει αυτά τα δεδομένα.

      Δείτε το βίντεο εδώ: https://lexikolefkadas.gr/i-parousiasi-tou-lexikou

  2. Θυμήθηκα ότι στο χωριό μου Αγιασο Λέσβου τις γυφτισες τις λέγανε χαλεψες.απο περιέργεια έψαξα να βρω από που προερχόταν αυτό.τωτα καταλαβα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.