βαλτζαμί (το) και βαρτζαμί
ορθότερα βαρτζαμί (Ιτ. barzamino).
Ποικιλία μαύρου μικρόρογου σταφυλιού οινοποιήσιμου, που καλλιεργούνταν σε μεγάλη έκταση στη Λευκάδα. Είναι το κατ΄ εξοχίν λευκαδιτικο σταφύλι,που πιθανότατα έφεραν εδώ οι Βενετσάνοι, όταν κατάλαβαν το νησί το 1684 (έμειναν μέχρι το 1797).
Η ποικιλία βαρτζαμί καλλιεργείται και σήμερα στη Β. Ιταλία, περιοχές Πάντοβας – Βενετίας κ.α. και λέγεται barzamino, που στη νέα του πατρίδα έγινε βαρτζαμί.
Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος – Πανταζής Κοντομίχης
Βαλτζαμὶ καί βαρτζαμὶ/τὸ/ (Ἰ. varzamino) = ἡ μαύρη οἱνοποιήσιμος σταφυλὴ τῆς Λευκαδικῆς ἀμπελουργίας.
Βαρτζαμί = ποικιλία μαύρων κρασοστάφυλων τῆς Λευκάδος πού τό κρασί τους εἶναι μαυροκόκκινο, μέ μεγάλο γράδο (πολλούς βαθμούς).