κλωτσοτύρι (το)
τυροκομικό προϊόν κατώτερης ποιότητας. Γίνεται από αποβουτυρωμένο γάλα, το γνωστό ξυνόγαλα, που με κάποια επεξεργασία γίνεται μυζήθρα. Αυτή τη μυζήθρα τη βάνουν μέσα σε αρνίσια ασκιά (σκοπούλια), και την ποικίλλουν, για να νοστιμίσει, με μικρά κομμάτια τυριού. Κλωτσοτύρι στη Λευκάδα, έφκιαναν σε μερικά μόνο χωριά παλιότερα. Σήμερα δεν παρασκευάζεται.
Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος – Πανταζής Κοντομίχης
Κλωτσοτῦρι /τὸ/ (κλαστάζω-τυρὸς) = εἶδος ἐγχωρίου τυροῦ εὐτελοῦς ποιότητος.
Τα Λευκαδίτικα — Χριστόφορος Λάζαρης