Ψάχνετε κάτι;

Γράψτε την λέξη που ακούσατε ή διαβάσατε και δείτε τι ακριβώς σημαίνει στο Λευκαδίτικο ιδίωμα!

καρφί (το) και καρφάκι

το γνωστό καρφί διαφόρων μεγεθών, ποιοτήτων και χρήσεων. Ποικίλες ήταν και οι φράσεις που μεταφορικά μας δίνει, και πολλές οι παροιμίες του καρφιού.
Είναι και αρρώστια το καρφί.
Φράσεις: “Τα ΄καμε όλα γυαλιά καρφιά” – “Καρφί δεν του καίγεται” – “Χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο” – “Κόψαμε καρφιά απόψε” – “Στα καρφιά κάθομαι”.
Λαζαρικό άσμα: (από τα Πάθη του Χριστού): “Χαλκά, χαλκά, φκιάσε καρφιά, φκιάσε τρία περόνια”.
ΒΑΛ. Φωτεινός, Β’ :”Το ρίμμα, το κακό σπυρί, τη φάγουσα, το λέφα, / το μαλαθράκι, το καρφί, τη λιόκριση, τη λύσσα” Και σημειώνει ο ποιητής: “Καρφί, λέγεται και καρφάκι, ο παρωνυχίς”.
Τέλος με καρφί έκαναν το λεγόμενο κάρφωμα που είναι μαγγανευτική τελετουργία για πολλές εκδηλώσεις του λαϊκού βίου. Είναι γνωστό το αμπόδεμα κατά την ώρα του μυστηρίου του στεφανώματος. Το αμπόδεμα (δέσιμο) του ζευγαριού “να μην μπορεί να εκπληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα” γινόταν με πολλούς τρόπους, αλλά και με το κάρφωμα: Παράγγελναν τρία καρφιά στο γύφτο (=σιδηρουργό) και τα κάρφωναν σε ένα κορμό δέντρου ή στη γη, “καρφώνοντας έτσι το αντρόγυνο, που απ΄ αυτή τη στιγμή δένονταν οι συζυγικές ικανότητες. Καθώς έμπηγαν τα καρφιά έλεγαν συγχρόνως: “Καρφώνω τον δείνα, να μην μπορεί να κάμει τίποτα με τον τάδε”.
Επίσης με καρφί κάρφωναν φυσικά στοιχεία, όπως τη βροχή, το χαλάζι και το σίφουνα, επικίνδυνα ζώα, τους λύκους και τα φίδια κι ακόμα κι εχθρούς τους και τις αρρώστιες, ειδικότερα τις μεγάλες επιδημίες, όπως την πανούκλα. Το 1743 κάρφωσαν των πανώλη στη Χώρα, μεταφέροντας από την Ήπειρο το κρανοί του Αγ. Βησσαρίωνα. Εις ανάμνησιν ίδρυσαν τον ομώνυμο ναό, που επικράτησε να λέγεται ως σήμερα “Αγία Κάρα”.
Επίθετο: Καρφάκης
τόπων.: στον Καρφάκη.

Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος – Πανταζής Κοντομίχης


Καρφὶ -άκι /τὸ/ (κάρφος) = χειροποίητος ἧλος, πρόκα, παρονυχῖτις, ψευδάνθραξ.

Τα Λευκαδίτικα — Χριστόφορος Λάζαρης


καρφί (τό): χειροποίητος ἦλος, (ΑΡΧ. κάρφος, καρφίον).

Λεξικό Ιδιωματικών Όρων — Χαρά Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.